top of page
  • Foto van schrijverJessica

Mediteren kun je leren

Je realiseert je het belang van meditatie. Maar hoe begin je dan? Mediteren kun je leren. Ik heb daarom een basic meditatieplan voor jou gemaakt.


⊹ Maak dagelijks een momentje vrij. Bijvoorbeeld in de ochtend voor je de dag gaat beginnen. Je

ochtendroutine zet namelijk de toon voor de rest van de dag.


⊹ Mediteer zonder verwachtingen. Doe het en laat het gebeuren. Sta jezelf toe om beginner te zijn. Het is oké dat het misschien wat onwennig voelt in het begin. Het zal steeds beter aanvoelen.


⊹ De tijd dat je mediteert kun je langzaam opbouwen. Van dagelijks 5 minuten naar misschien wel een uur of meerdere momenten per dag. Bouw dit langzaam uit en kijk wat voor jou prettig is.


⊹ Zoek een stille plek op waar je niet gestoord kan worden & neem een comfortabele houding aan die voor jou prettig voelt, zonder lichamelijke ongemakken. De basishouding van meditatie is de lotushouding. Door deze meditatiehouding zit je goed rechtop, ontspannen en stabiel.


⊹ Er zijn verschillende meditatie oefeningen. Van concentratiemeditaties tot geleide meditaties, visualisaties & meditatie in beweging. Bij alle vormen van meditatie richt je je aandacht ergens op

– een stem, beweging, muziek,– waardoor je verder af komt te staan van je gedachten. Bij veel meditaties ligt de focus op de ademhaling.


⊹ Breng je volledige aandacht naar je ademhaling. Richt je aandacht op het in- en uitstromen van de lucht en je buik die op en neer gaat. Vindt hier een gelijkmatig ritme in, waarbij je uitademing altijd iets langer duurt dan je inademing. Via je neus in en je mond uit. Ruik aan het bloemetje & blaas het kaarsje uit is een goede reminder.


⊹ Merk de gedachten zonder oordelen op. Ze zijn er, je hoeft er niets mee. Laat ze gewoon langs drijven. Accepteer je gedachten, net als het geluid van vogels of een auto op de achtergrond. Merk op dat je was afgedwaald en breng je aandacht weer terug naar je ademhaling, naar het ‘nu’.


Heb je voldoende tools gelezen om te kunnen starten? Misschien heb je ook nog iets aan een leuke tip - Meditatie apps. Die ik zelf gebruik zijn head space & insight timer.


‘Quiet the mind, and the soul will speak.’ – Ma Jaya Sati Bhagavati

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page