top of page
  • Foto van schrijverJessica

Stressmanagement ❤️ vs 🧠


Om ons autonome zenuwstelsel in balans te houden is het belangrijk dat het gaspedaal & rempedaal goed op elkaar afgestemd zijn & beide even sterk zijn om elkaar in evenwicht te houden & zo de kans op chronische stress te verkleinen.


In de huidige maatschappij wordt eigenlijk steeds meer beroep gedaan op ons gaspedaal. Dit gaspedaal wordt steeds een beetje meer ingetrapt zonder dat we het bewust door hebben.
Deze chronische vraag op ons gaspedaal, gekoppeld aan overmatige activiteit van het sympathische zenuwstelsel, veroorzaakt op termijn enige disbalans van het autonome zenuwstelsel. Dit noemen we dan ook wel chronische stress en uit zich in allerlei vormen. Denk aan angst, depressie, aandachtsstoornissen, chronische spierspanning, slaapproblemen, hoge bloeddruk & béta- activiteiten in de hersenen, hartkloppingen, huid- en darmproblemen. Uiteindelijk beïnvloed chronische stress meerdere aspecten van ons leven, zoals sociale relaties & professionele vaardigheden.


De oplossing wordt vaak eerst extern gezocht. Echter zal je extern geen oplossing vinden, wellicht tijdelijk, maar niet blijvend. Als we in verbinding zijn met onze eigen fysiologie en binnenwereld, zal hetgeen wat in de buitenwereld gebeurt, minder grip op ons hebben. Daar moeten we dan ook de oorzaak & oplossing gaan zoeken, in onze binnenwereld.


Naast ons sympathische zenuwstelsel, beschikken we over een parasympatisch zenuwstelsel. Het rustgevendere deel, wat ook wel ons rempedaal wordt genoemd. Ons rempedaal kunnen we vaker bewust inzetten, waardoor je de balans in het autonome zenuwstelsel weer rechttrekt en zo de kans op chronische stress verkleind.


Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ons gas- en rempedaal beter op elkaar afgestemd zijn & weer in harmonie samen komen? Het antwoord ligt in de relatie tussen het hart & het brein. Ook wel genoemd het 𝗵𝗮𝗿𝘁-𝗯𝗿𝗲𝗶𝗻 𝘀𝘆𝘀𝘁𝗲𝗲𝗺. Deze organen beïnvloeden elkaar continue. Door verschillende oefeningen breng je dit systeem in harmonie. Ook wel gekend als ontspanningsoefeningen. Denk aan ademhaling- & visualisatie oefeningen, meditatie & yoga waarin hartcoherentie techniek vaak wordt toegepast.🧘🏼‍♀️


Liefs, Jes. X

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page