top of page
  • Foto van schrijverJessica

You are the observer

Observeer je gedachten en maak een (eerste) stap naar innerlijke vrijheid en rust in je hoofd.

Heb je een idee hoeveel gedachten dagelijks door ons hoofd schieten? Maar ook enig idee wat je allemaal denkt?


We hebben dagelijks zo’n 40.000 tot 60.000 gedachten... dat is echt heel veel! Daarvan is een groot deel, zo’n 70%, negatief. Een ander groot deel betreft terugkerende gedachten, wel 98%, die je dus al vele malen eerder hebt gehad. Veel gedachten gaan onopgemerkt en automatisch. Door te veel mee te gaan in je gedachten stroom, haal je jezelf uit het nu. Kan je je voorstellen dat we niet alles moeten aannemen wat onze gedachten ons vertellen?


Maar wat doe je om gedachten niet de overhand te laten krijgen? Hoe kan je zorgen dat wij onze gedachten opmerken en ons niet laten meeslepen?


Wat mij helpt om niet te veel aandacht te schenken aan wat in mijn hoofd omgaat, is mezelf observeren. Theo Fischer, die veel over het taoïsme heeft geschreven, zegt hierover: “Doordat je je gedachten door middel van observatie tegemoet treedt, ze al bij het ontstaan opvangt, actualiseer je ze en transformeer je ze op die manier naar het heden.”


Maar hoe doe je dat? Probeer als een derde persoon naar jezelf te kijken. Je eerste persoon is je Fysieke IK. De tweede persoon De Denker en de derde persoon; De Observant, die je gedachten van een afstand kan bekijken.


De Observant creëert een mentale filter. Merkt je gedachten op & daagt ze uit. Je bekijkt de gedachte op een kritische, maar niet vijandige manier. Je bant je gedachten niet (dat werkt juist averechts), maar je observeert wat er met je gebeurt en bekijkt jezelf hierdoor van een afstandje. Is deze gedachte waarheid of niet? Dient deze gedachte jou of niet? Je kan een negatieve gedachte waarnemen en vervolgens laten gaan. Wat je uiteindelijk wilt, is alleen de gedachte die jou energie geeft, welverdiende aandacht geven.


Meditatie is een gouden tip. Door meditatie zul je trainen om gedachten op te merken & De Observant zal hierdoor in jou groeien. Mediteer jij wel eens?


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page